ZEYTİNLİ EKMEK

Geçen gün lise arkadaşlarıma ikram ettiklerimden biri
 de zeytinli ekmekti ve size bugün yazacağıma dair söz vermiştim. Bunu çoğunuzun seveceğini tahmin ediyorum. Eğer yapacak olursanız, elde denemeye çalışın. Ekmek makinasıyla deneme cesareti gösteren olursa şimdiden tebrik ediyorum. Ben henüz denemedim, peşinen söylemiş olayım. Özellikle hafta sonu kahvaltıları veya beş çayı için ideal; hem sağlıklı, hem hafif.. Afiyet olsun..
Malzemeler:
**************
*1 yemek kaşığı instant maya 
*1 adet yumurta 
*3 yemek kaşığı yoğurt 
*20 adet çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin 
*1 yemek kaşığı haşhaş tohumu 
*2 yemek kaşığı keten tohumu (öğütülmemiş) 
*5 su bardağı un (ben 4,5 su bardağı beyaz un ve yarım su bardağı kepek kullandım, direkt olarak kepekli un da kullanabilirsiniz) 
*1 su bardağı süt 
*1 çay bardağı zeytinyağı 
*1 çay kaşığı toz şeker 
*1 tutam tuz 

Yapılışı:
**********
*Tüm kuru malzemeyi (zeytinler dahil) karıştırma kabına alıp ortasını açın ve sıvı malzemeyi koyup yavaşça karıştırarak pürüzsüz  bir hamur elde edin. 
*Kabın ağzını örterek mayalanmasını bekleyin. 
*Hamur kabardığında unlanmış tezgaha alıp biraz yoğurarak gazını aldırın ve yağladığınız pişirme kalıbınıza alın.  
*Tepsi mayası gelene kadar bekleyin ve yeteri kadar kabardığında 200 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarana kadar pişirin. ((Bu arada tepsi mayasına getirme aşamasını Emine Beder'in yöntemiyle 50 derecelik fırında halledebilirsiniz )
*Sonra fırını 170 dereceye getirip içinin pişmesi için 20 dakika kadar daha bırakın ve çıkarın. 
*Biraz bekletip kalıbından çıkarın ve ılık servis yapın.

0 yorum:

Yorum Gönder