ÇİN PİLAVI

Çin pilavını 1995-1999 yılları arasında Esbank Karşıyaka Şubesi'nde çalışırken yemeğe çıktığım bir öğlen keşfettim. Sultanahmet Köftecisi'ne gittiğimde açık büfeden salata alırken gözüm takıldı. İçinde dereotu ve yeşil soğan olan, soğuk servis edilmiş pilav..Çok ilgimi çektiği ve beğendiğim için hemen denedim ve gayet güzel tutturdum. Bir sonraki denememde de aşağıdaki son şeklini verdim. Şimdi hangi misafirime yapsam mutlaka tarifini istiyorlar. Yapı Kredi emeklisi arkadaşlarıma yapmıştım en son. Bu vesileyle size de tarif edeyim istedim. Afiyet olsun..
Malzemeler:
************
1 su bardağı baldo veya Osmancık pirinci
1 + 1/4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuız
1 çay bardağı zeytinyağı
1 büyük limonun suyu
1 demet dereotu
1/2 demet yeşil soğan
2 adet domates
2 yemek kaşığı konserve mısır
Yapılışı:
*********
Pirinci önceden sıcak suyla ıslatıp 1-2 saat bekletin. İyice yıkayın. Suyu, tuzu, zeytinyağını tencereye koyun, kaynayınca içine yıkanmış pirinci salın ve suyunu çeker çekmez altını kapatıp ağzına kağıt havlu kapatarak demlendirin. İyice soğuması gerektiği için (sebzelerin pörsümemesi için) oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Soğuyunca içine limon suyunu, ince kıyılmış soğan ve dereotunu, küp doğranmış domatesi ve mısırı ekleyip güzelce karıştırın ve servis tabağına alın. Üzerine zeytin serpiştirerek de servis edebilirsiniz.
Bu pilav aynı zamanda bir salatadır ve et yemeklerinin yanına garnitür olarak çok yakışmaktadır.
0 yorum:
Yorum Gönder