ÖN MAYA (Poolish)
.jpg)
Bu maya, ekmeğinizi hazırlamadan önce yapmanız gereken ve Fransız ön mayası / poolish diye de duyabileceğiniz bir mayadır. Belki bir ekşi maya değil ama ekmeğin dokusunu ekşi mayayla yapılmış gibi göz göz kılan ve dağılmasını, kırıklanmasını ve çabuk bayatlamasını önleyen bir mayadır. Üstelik hazırlanması kolay ve bekleme süresi sadece 4-5 saattir. Ben genellikle akşamdan hazırlayıp, sabah kullanıyorum. Tabii bu ön maya ancak elde yapılan ekmekler için uygundur. Makineler bu mayanın dilinden anlayacak şekilde üretilmemişlerdir maalesef. Bu mayanız kullandıktan sonra artmışsa, ağzı kapalı olarak 3 gün buzdolabında bekletip başka bir ekmeğinizde kullanabilirsiniz.
Şimdi bu maya türü, size fikir olarak çok sıcak gelmeyebilir ancak bu mayayla yapılmış ekmekleri bu aralar arada sırada buradan vereceğim ve hepiniz ''olsa da yesek'' diyeceksiniz. Karar sizin:)
Malzemeler:
************
*1,5 su bardağı beyaz un
*1 su bardağı su
*1/2 çay kaşığı instant maya
Yapılışı:
********
*Bütün malzemeyi çukur ve mümkünse cam-porselen-seramik veya ahşap bir kase içinde çatal veya çırpıcı ile karıştırın.
*Ağzına strech film veya bone geçirip ılık bir yerde 4-5 saat bekletin.Kullanılmaya hazırdır.
*Bu ön mayayı muhtelif ekmek tariflerimizde kullanacağız. Aklınızın ve defterinizin bir köşesinde bulunsun :)
0 yorum:
Yorum Gönder