MİKROPİLAV VE MİKROFASULYE (Mikrodalgada)
MİKRODALGADA PİLAV:
************************
MİKRODALGADA TAZE FASULYE:
**********************************
Mikrodalgada pilavdan birkaç gün sonra, sebzesiz yaşayamayan bendeniz, 'mikrodalgada pilav oldu da sebze yemeği neden olmasın' meydan okuması ve edasıyla ! giriştim bu işe. Süresini kestiremediğim için birkaç seans çalıştırmam gerekti pişene kadar ama sonunda mis gibi oldu ve etten fenalık geçiren zavallı midem bayram etti. Fırsat bulursanız deneyin ve taze fasulyeyi 'pişerken takip edilmesi gereken yemek' olmaktan çıkarın. Afiyet olsun.
************************
Taze fasulye pazarlarımızda halen arz-ı endam eyliyorken, kenarda bekleyen
pratik pilav ve taze fasulye tarifimi araya sıkıştırmak istedi canım. Cankurtaran olması ümidiyle buyrun afiyet olsun..Geçen yıl oğlumu İstanbul' daki yeni evine taşırken doğalgazsız ve ocaksız geçirilen günlerde yaratıcılık tavan yapmıştı bende. İşte o tavan haller, bana önce mikrodalga fırında (iyi ki o varmış) pilav yaptırdı.
'Olur mu olur' dedim. Eşimin yeğeni taa Kazakistan'dan kalkmış, gelmiş..Çocuğa dışarıdan uyduruk fast food söyleyecek halimiz de yok, taşınma yorgunluğunun üstüne dışarı çıkaracak halimiz de..Fırında corn flakes' li tavuğun yanına pilav da yakışırdı hani:) Hemen kapaklı yuvarlak bir borcam alındı mutfak dolabından ve işe koyulundu (sonra o borcam fazlalık bulunarak İzmir' e geri gönderildi evdeki delikanlı tarafından, o ayrı:)) Önce pilavımızın tarifini verelim:
Malzemeler:
*************
*1 su bardağı pirinç
*Varsa 1,5 su bardağı tavuk suyu
*Yoksa 1,5 su bardağı su + 1/2 tablet tavuk bulyon
*2 yemek kaşığı sıvıyağ veya margarin/tereyağ
*Tuz
Yapılışı:
***********
*İmkan varsa pirinci önceden ıslatın, yoksa sorun değil.
*Güzelce yıkayın. Kapaklı borcamın içine tüm malzemeyi koyup şöyle bir karıştırın. Kapağını kapatın, mikrodalgayı en yüksek dereceye ve 20 dakikaya ayarlayın, çalıştırın.
*20 dakika sonunda açıp kaşıkla dibini kontrol edin ,suyunu tamamen çekmemişse 5 dakika kadar daha çalıştırın ve çıkarın.
*Ağzına kağıt havlu kapatıp demlendirin; tahta kaşıkla havalandırarak karıştırın ve servis edin.
*Hiç lapalaşmadığını hatta her zamankinden daha tane tane olduğunu göreceksiniz.
MİKRODALGADA TAZE FASULYE:
**********************************
Mikrodalgada pilavdan birkaç gün sonra, sebzesiz yaşayamayan bendeniz, 'mikrodalgada pilav oldu da sebze yemeği neden olmasın' meydan okuması ve edasıyla ! giriştim bu işe. Süresini kestiremediğim için birkaç seans çalıştırmam gerekti pişene kadar ama sonunda mis gibi oldu ve etten fenalık geçiren zavallı midem bayram etti. Fırsat bulursanız deneyin ve taze fasulyeyi 'pişerken takip edilmesi gereken yemek' olmaktan çıkarın. Afiyet olsun.
Malzemeler:
**************
*Yarım kilo taze fasulye (cinsi önemli değil)
*3 adet domates
*1 adet kuru soğan
*2 yemek kaşığı zeytinyağı
*1 çay kaşığı şeker
*Tuz
*Su
Yapılışı:
***********
*Öncelikle yine kapaklı bir borcama veya seramik / porselen herhangi bir kapaklı fırın kabına ihtiyacınız olacak.
*Soğanı yemeklik doğrayıp dibine zeytinyağı döktüğünüz fırın kabına koyun, üzerine ayıklayıp yıkadığınız fasulyeleri dizin.
*Domatesleri küp küp veya rende şeklinde halledip fasulyelerin üzerine dökün.
*Tuzunu, şekerini ve fasulyelerin yarı yüksekliğine kadar suyunu ekledikten sonra hepsini şöyle bir karıştırıp kapağını kapatın ve en yüksek ayarda 45 dakikaya kurun.
*Süre sonunda çatal batırıp yoklayın, pişmemişse 5-10 dakika daha pişirin, biraz soğutup servis edin.
0 yorum:
Yorum Gönder