KIYIR POĞAÇA
Peşinen anlaşalım:) Mutfağına margarin sokmayanlardansınız, bu tarifi hiç okumayın. Günlük yaşamda ben de kullanmam ancak - her ihtimale karşı - yumuşak ve zeytinyağlı olanlarından bir kutu bulundururum. O kutu da çoğu zaman son kullanma tarihi geldiğinde halen bitmemiş olur, kullanım o kadar az yani.. Bu poğaça, annemin birkaç poğaça tarifinden margarinli olanı. Arzu edenler tereyağı da kullanabilir. Sadece sıvıyağla yapılan poğaçalar ilk gün kıyır oluyor ancak ertesi gün hemen yumuşayıp ıslak ıslak oluyorlar, biliyorsunuz. O nedenle "yapayım, birkaç gün evde bulunsun ama hep kıyır olsun" diyorsanız, katı yağa bir yerde mecbur oluyorsunuz. Tercih sizin; bu poğaçayı sadece sıvıyağ ile de yapabilirsiniz, o zaman poğaça adediniz daha az olacaktır. Afiyet olsun.
Malzemeler:
*******************
*1 paket oda sıcaklığında bekletilmiş margarin (katı veya yumuşak farketmez)
*1 su bardağı sıvıyağ (tercihen çiçek veya fındık yağı)
*1 adet yumurtanın beyazı (sarısı üzerine)
*1 su bardağı yoğurt
*1 paket kabartma tozu
*Dilerseniz 1 çay kaşığı toz mahlep (mahlepli kabartma tozu satılıyor, ikisinin yerine sadece onu da kullanabilirsiniz)
*Aldığı kadar un (kulak memesi)
İç malzemesi:
---------------------------
*Tamamen size kalmış (ben yağlı peynir ve maydanoz kullandım)
Üzeri için:
--------------------
*Yumurta sarısı
*Susam ve/veya çörekotu
Yapılışı:
*********************
*Hamur malzemesini yoğurma kabına alın, ununu azar azar ekleyerek kıvamına getirin, iyice özleşene kadar yoğurun. Ağzına bir bez kapatıp 10 dakika kadar dinlendirin.
*İç malzemesini hazırlayın.
*Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Tezgah veya kesme tahtası üzerinde bastırarak daire şeklinde açın. İç malzemesini ortasına koyun. İster benim gibi altında toplayıp kapatarak yuvarlak, ister ikiye katlayarak yarım daire şekline getirin. Yağlanmış tepsiye dizin.
*Üzerine yumurta sarısı sürün.
*Susam ve/veya çörek otu serpip 180 derecelik fırına verin (önceden ısıtmayın, poğaça soğuk fırına verilir)
*Üzerleri kızarana kadar pişirin ve çıkarın.
*Poğaçalar ılınmadan tepsiden almayın.
Malzemeler:
*******************
*1 paket oda sıcaklığında bekletilmiş margarin (katı veya yumuşak farketmez)
*1 su bardağı sıvıyağ (tercihen çiçek veya fındık yağı)
*1 adet yumurtanın beyazı (sarısı üzerine)
*1 su bardağı yoğurt
*1 paket kabartma tozu
*Dilerseniz 1 çay kaşığı toz mahlep (mahlepli kabartma tozu satılıyor, ikisinin yerine sadece onu da kullanabilirsiniz)
*Aldığı kadar un (kulak memesi)
İç malzemesi:
---------------------------
*Tamamen size kalmış (ben yağlı peynir ve maydanoz kullandım)
Üzeri için:
--------------------
*Yumurta sarısı
*Susam ve/veya çörekotu
Yapılışı:
*********************
*Hamur malzemesini yoğurma kabına alın, ununu azar azar ekleyerek kıvamına getirin, iyice özleşene kadar yoğurun. Ağzına bir bez kapatıp 10 dakika kadar dinlendirin.
*İç malzemesini hazırlayın.
*Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Tezgah veya kesme tahtası üzerinde bastırarak daire şeklinde açın. İç malzemesini ortasına koyun. İster benim gibi altında toplayıp kapatarak yuvarlak, ister ikiye katlayarak yarım daire şekline getirin. Yağlanmış tepsiye dizin.
*Üzerine yumurta sarısı sürün.
*Susam ve/veya çörek otu serpip 180 derecelik fırına verin (önceden ısıtmayın, poğaça soğuk fırına verilir)
*Üzerleri kızarana kadar pişirin ve çıkarın.
*Poğaçalar ılınmadan tepsiden almayın.
0 yorum:
Yorum Gönder