EKŞİ MAYALI BEYAZ EKMEK
Bugüne kadar yayınladığım ekmek tariflerine şöyle bir göz atayım dedim geçen gün.. Bir de ne göreyim, ekşi mayayla hiç beyaz ekmek yapmamışım ben !! İlk şaşkınlığımı atlattıktan sonra :)) hemen ertesi gün yaptım ve fotoğrafladım. Hep tam ekmek yiyoruz, biraz da beyaz ekmekle şımaralım değil mi? :) Tabii taş fırında pişmediği için is kokusu olamadı ama onun dışında köy ekmeklerine çok benzedi. Gözenekleri de tam istediğim gibi oldu (fotoğrafa dikkatli bakın:) Eğer ekşi mayanız varsa hemen deniyorsunuz, zira beyaz unlu hamuru ekşi mayayla kabartmak esmer unları kabartmaya göre daha garantili.. Mayanız yok ama denemek istiyorsunuz, o halde önce buraya tıklayıp mayanızı yedi günde kolayca yapıyorsunuz ve sonra bu ekmeği deniyorsunuz.. Şimdiden kolay gelsin, afiyet olsun..
Malzemeler:
********************
*Yarım su bardağı ekşi maya (artan kısmı olursa atın)
*1,5 su bardağı su
*1 yemek kaşığı zeytinyağı
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 tatlı kaığı şeker
*4 silme su bardağı + yoğurmaya yetecek kadar (yaklaşık yarım su bardağı) beyaz un
*Yapılışı:
********************
*Ekşi mayayı yoğurma kabına alın ve suyu ilave ederek elinizle karıştırıp sulandırın.
*Un haricindeki malzemeleri öncelikle ekleyin ve en son olarak unu yavaş yavaş katarak yoğurun.
*Malzemeler birbirine tamamen karıştığında hamuru unlanmış tezgaha alın ve az az un ekleyerek elinize yapışmaz, pürüzsüz hale gelene kadar güzelce yoğurun.
*26 cm. çapındaki bir pişirme kabına mümkünse pişirme kağıdı yerleştirerek, yoksa iyice yağlayarak hamurunuzu yerleştirin. Ortasında kalacaktır, şaşırmayın:)
*Üzerini güzelce unlayarak elinizle bastıra bastıra yaydırın.
*Hamurunuzu oda sıcaklığında ama soğuk da olmayan bir ortama altına nihale koyarak (soğuğu çekmesin diye) alın.
Üzerine varsa aynı büyüklükte veya herhangi bir kapla (tercihen cam olsun) kapatın ki kapağı kaldırmadan ve hamurunuzu üşütmeden kabarmasını kontrol edebilesiniz.
*Bu şekilde ben 8-9 saat civarı beklettim. Eviniz çok sıcaksa bu süre kısalabilir de. Süre çok da önemli değil, önemli olan ne zaman kabardığı.
*Hamurunuz iyice kabardığında (yaklaşık iki katına çıktığında) fırınınız önceden 200 dereceye kızdırın.
*Ekmeğinizi fırına verin ve üzeri yeterince kızarana kadar bu ısıda pişirin.
*Kızardığında 150 dereceye düşürüp 15-20 dakika kadar da bu ısıda pişirmeye devam edin.
*Fırından çıkarıp tel ızgara veya nihale üzerine çıkarın, pişirme kağıdını sıyırıp alın.
*Soğuduğunda (hiç olmazsa ılınsın) dilimleyip afiyetle yiyin.
Malzemeler:
********************
*Yarım su bardağı ekşi maya (artan kısmı olursa atın)
*1,5 su bardağı su
*1 yemek kaşığı zeytinyağı
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 tatlı kaığı şeker
*4 silme su bardağı + yoğurmaya yetecek kadar (yaklaşık yarım su bardağı) beyaz un
*Yapılışı:
********************
*Ekşi mayayı yoğurma kabına alın ve suyu ilave ederek elinizle karıştırıp sulandırın.
*Un haricindeki malzemeleri öncelikle ekleyin ve en son olarak unu yavaş yavaş katarak yoğurun.
*Malzemeler birbirine tamamen karıştığında hamuru unlanmış tezgaha alın ve az az un ekleyerek elinize yapışmaz, pürüzsüz hale gelene kadar güzelce yoğurun.
*26 cm. çapındaki bir pişirme kabına mümkünse pişirme kağıdı yerleştirerek, yoksa iyice yağlayarak hamurunuzu yerleştirin. Ortasında kalacaktır, şaşırmayın:)
*Üzerini güzelce unlayarak elinizle bastıra bastıra yaydırın.
*Hamurunuzu oda sıcaklığında ama soğuk da olmayan bir ortama altına nihale koyarak (soğuğu çekmesin diye) alın.
Üzerine varsa aynı büyüklükte veya herhangi bir kapla (tercihen cam olsun) kapatın ki kapağı kaldırmadan ve hamurunuzu üşütmeden kabarmasını kontrol edebilesiniz.
*Bu şekilde ben 8-9 saat civarı beklettim. Eviniz çok sıcaksa bu süre kısalabilir de. Süre çok da önemli değil, önemli olan ne zaman kabardığı.
*Hamurunuz iyice kabardığında (yaklaşık iki katına çıktığında) fırınınız önceden 200 dereceye kızdırın.
*Ekmeğinizi fırına verin ve üzeri yeterince kızarana kadar bu ısıda pişirin.
*Kızardığında 150 dereceye düşürüp 15-20 dakika kadar da bu ısıda pişirmeye devam edin.
*Fırından çıkarıp tel ızgara veya nihale üzerine çıkarın, pişirme kağıdını sıyırıp alın.
*Soğuduğunda (hiç olmazsa ılınsın) dilimleyip afiyetle yiyin.
0 yorum:
Yorum Gönder