PİYAZ


Piyazı çok güzel yapan bir arkadaşım, işin sırrının mutlaka sirkeyle tatlandırmak olduğunu söylemişti yıllar önce. Onun yaptığı piyazı yemeye doyamıyorduk. Sırrını öğrendiğimizden beri piyaz bizde sık yapılır ve daha bir zevkle yenilir oldu. Klasik yeşil salatalardan arada sıkıldığınız olursa, piyaz çok iyi ve besleyici bir alternatif, aklınızda bulunsun:) Afiyet olsun.
Malzemeler:
*************
1 su bardağı şeker veya horoz fasulyesi (daha iri taneli seviyorsanız dermason tercih edebilirsiniz)
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 adet soğan (varsa kırmızı soğan tercih edin)
1/2 demet maydanoz
1/2 limonun suyu
1/2 çay bardağı sirke
1 tatlı kaşığı sumak
Tuz- isteğe bağlı pul biber
Yapılışı:
***********
5-6 saat önceden ıslattığınız fasulyeleri biraz yumuşayacak ama diriliklerini kaybetmeyecek kadar haşlayın. Süzmeden önce içine 1 su bardağı soğuk su ekleyip biraz suyunda bırakın. 10 dakika kadar sonra suyunu süzün.
Henüz sıcakken (bu çok önemli) tuz, zeytinyağı, limon ve sirkeyle karıştırın, böylece sosunu daha iyi çekecektir. Bu arada soğanı piyazlık doğrayın. Üzerine tuz ve sumak döküp elinizle iyice mıncıklayın. Bu işlem hem soğanınızın aşırı diriliğini alacak, hem de böylelikle midenize dokunma riski de azalacaktır. Üzerine piyazlık doğradığınız soğanı, ince kıydığınız maydanozu, sumağı, tuzu ve/veya pul biberi ekleyip iyice karıştırın ve servis tabağına alın. Dilediğiniz gibi süsleyin..


0 yorum:

Yorum Gönder